ÇOCUK CERRAHİ
Çağdaş toplumlarda insanların en önemli beklentisi kolay ve doğru iletişim kurmaktır. Hasta aileleri, bizimle “haftada 7 gün 24 saat” bizlerle iletişim kurma imkanına sahiptirler. Kliniğimiz, ekibimiz, yaptığımız ameliyatlar ve diğer işler hakkında önerilerinizi, eleştirilerinizi, varsa soru ya da şikayetlerinizi bize iletmenizden mutluluk duyacağız.
Kliniğimizde Çocuk Cerrahisinin ilgi alanına giren tüm ameliyatları, çocukların, bebeklerin ve yenidoğanların cerrahi olarak tedavi edilebilen hastalıklarının tedavilerini yapmaktayız. Bunun yanında hastalıkların tanısında yardımcı olmak üzere bir takım tetkikleri de yapmaktayız:
Bu hastalar için daha önce ameliyat randevusu verilmekte, verilen randevu kartlarında ailenin neler yapacağı ve ne zaman nerede, hangi işlemleri yapmış olarak bulunacakları açıkça yazılmış bulunmaktadır. Randevunuzu alırken anlamakta güçlük çektiğiniz bir husus olursa doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz. Ayrıca daha sonra aklınıza gelen soruları, doktorunuza telefonla da sorabilirsiniz.
Ameliyatların diğerleri hastanede yatarak yapılmaktadır. Bu grup hastalarda da hastanede çocukların kalış süreleri mümkün olduğu kadar kısa tutularak, çocuk ve aile bir an önce alışılmış doğal hayatlarına döndürülmeye çalışılmaktadır.
Yenidoğan döneminde saptanan ve cerrahi olarak düzeltilmesi gereken anormallikleri kapsamaktadır. Bunların içerisinde özofagus atrezisi (yemek borusu anormallikleri), biliyer atrezi (safra yolları anormallikleri), intestinal atreziler (mide-barsak sistemi anormallikleri), anal atrezi (makat kapalılığı), ince ve kalın barsaklar ile ilgili doğuştan olan tüm anormallikler sayılabilir. Bebek hastalar ameliyat edildikten sonra yenidoğan cerrahisi ünitesinde izlenmektedir.
Yemek borusundan başlayıp makata kadar tüm mide-barsak sistemini ilgilendiren bozuklukların cerrahi tedavisi kliniğimizde yapılmaktadır. Bunlar, ileri yaşlarda bulgu veren doğumsal anormallikler olabileceği gibi apandisit, mide ve barsak delinmeleri gibi ani gelişen olaylar da olabilir.
Çocukluk çağında görülebilecek karaciğer ve safra yollarına bağlı anormallikler ile genellikle kan hastalıklarına eşlik eden safra kesesi taşları ve dalak büyümelerinde yapılan cerrahi işlemleri içermektedir. Bu cerrahi işlemler açık ameliyatın yanı sıra laparoskopik olarak da yapılabilmektedir.
Bu sistemi ilgilendiren doğumsal anormallikler ile (kistik böbrek hastalıkları, idrar yollarında tıkanıklık ve genişlemeler, mesaneden böbreklere idrar kaçışı, mesane anormallikleri, penis anormallikleri, idrar deliğinin yerinde olmaması) sonradan ortaya çıkan sorunların (taş, travma) cerrahi tedavileri yapılmaktadır. Bebeklik çağında saptanan cinsiyet anormalliklerinin düzeltilmesi ameliyatları da hastanelerimizde gerçekleştirilmektedir.
Çocukluk çağındaki akciğerler ve hava yollarını ilgilendiren doğuştan ya da sonradan gelişen anormalliklerinin cerrahi olarak tedavisi mümkün olanların tedavisi ile özofagus (yemek borusu) içine kaçan yabancı cisimlerin acil olarak çıkarılması işlemi de gerçekleştirilmektedir.
Çocukluk çağında akciğerler, karaciğer, mide-barsak sistemi, lenf bezleri, böbrekler, mesane ve yumuşak dokudan köken alan tümörlerin cerrahi tedavileri ile ameliyat öncesi ve sonrası bakımları büyük bir özenle yapılmaktadır.
>
Çocuk Cerrahisinde ameliyatlar ve işeme grafileri (VSUG), İşeme fonksiyon ölçümleri (Ürodinami, Üroflowmetri..vb.) randevu verilerek yapılmaktadır. Randevular öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri tarafından ayarlanmakta ve hastalar ile yakınlarına her türlü bilgi yanında randevu kartı verilmektedir. Randevu almak için çoğu kez telefonla irtibat kurmak da yeterli olmaktadır.
Çocuk Cerrahisi yataklı tedavi birimleri, Yenidoğan Cerrahisi Servisi ile Çocuk Cerrahisi Servisi’nden meydana gelmiştir ve Gevher Nesibe Hastanesi’nin 12. katında bulunmaktadır.
Telefon: (0352) 207 66 66 (santral) 20801 İç hat
Hastanenin poliklinikler kısmının 1. katında bulunmaktadır.
Sekreter Telefonu: 0352 207 66 66 (santral) 20806
İç hat
Poliklinik Telefonu: 0352 207 66 66 (santral) 20806 İç hat
Çocuğunuz için cerrahi bir işlem gerektiğini öğrendiğinizde aile fertleri olarak ruhi durumunuz altüst olur. Aynı zamanda çocuk için de sıkıntılı bir durum söz konusudur. Yaşına ve anlayışına bağlı olarak mutlaka çocuğunuzla uygun şekilde konuşmanız ve durumu anlatmanız gerekir. Hastalığını, tedavisi için gereken işlemleri, tedaviden beklenen yararları çocuğunuza anlayabileceği uygun bir dille anlatmanız, onu yapılacak işlemlere hazırlamanıza büyük katkı sağlayacaktır. Bu dönemde çocukla konuşmalı ve sorular sorarak onun psikolojik durumunu anlamaya çalışmalı ve onu anlayacağı şekilde doğru olarak bilgilendirmelidir. Bu durum hem çocuğun stresini hem de sizlerin stresini azaltır ve cerrahi işlemler daha kolay olur.
Anne baba çocuklarının rahatsızlığında çok sıkıntılıdır ve bu sıkıntılarını çocuğa da yansıtırlar. Bu dönemde sorunlarınızı ailenin diğer fertleri ve dostlarınızla paylaşmalısınız. Bu davranış sizin sıkıntılarınızı azaltacaktır. Doktorunuza çocuğunuzun hastalığı ve uygulanacak tedaviler konusunda aklınıza gelen her türlü soruyu sormaktan çekinmeyin. Gerek öğretim üyeleri gerekse diğer doktorlar sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.