×

Diyabet Tedavisinin Temel Unsurları İlaç, Beslenme ve Egzersiz


  • 14 Kasım 2023 Salı - 15 Kasım 2023 Çarşamba

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD. Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada; Diyabetin önemine ve diyabetle yaşayan insanlara destek olmaya dikkat çekmek için bir fırsat olduğunu söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mustafa Eraslan-Fevzi Mercan Çocuk Hastanesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde diyabetli çocuklara umut vermek için bir dizi etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, Diyabet hakkında bilgi vererek, “Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması sonucu kan şekeri seviyesinin yükselmesiyle ortaya çıkan ve ömür boyu süren bir durumdur. Özellikle Tip 1 Diyabet, genç yaşlarda ortaya çıkabilen bir hastalık olup, çocuklarımızın ve ailelerinin hayatlarını derinden etkileyebilir. Ancak, erken teşhis ve doğru tedavi ile bu zorlu yolculukta umut var. Doğru beslenme ve kurallara uyularak bu hastalar normal insanlar gibi kaliteli bir yaşam sürebilirler.” diye konuştu.

Diyabetin belirtilerine değinen Prof. Dr. Hatipoğlu, “Aşırı susama, sık idrara çıkma, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, görme bozukluğu, yara iyileşmesinde gecikme, kaşıntı, enfeksiyonlara yatkınlık gibi durumlar sayılabilir. Bu belirtileri yaşayan kişilerin bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurarak kan şekeri ölçümü yaptırmaları gerekir.” dedi.

Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, Diyabet tedavisinin temel unsurlarının ilaç, beslenme ve egzersiz olduğunu değinerek, “Biz Çocuk Endokrinoloji Kliniği Diyabet Ekibi olarak, çocukluk çağında diyabet tanısı alan hastalarımıza ve ailelerine en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Çocukluk çağında diyabetin özel bir takip ve tedavi gerektirdiğini biliyoruz. Bu nedenle, çocuklarımızın ve ailelerinin diyabetle ilgili bilgi ve becerilerini artırmak, psikolojik ve sosyal destek sağlamak, komplikasyonları önlemek ve yaşam kalitesini yükseltmek için düzenli takiplerini yapıyor, çeşitli eğitim ve danışmanlık programları düzenliyoruz.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, Diyabetin hayatı tehdit eden veya kısıtlayan bir hastalık olmadığına değinerek, “Diyabetle yaşayan insanlar, tedavilerine uyum sağladıkları ve yaşam alışkanlıklarına dikkat ettikleri sürece sağlıklı, mutlu ve aktif bir yaşam sürebilirler. Diyabet ekibi olarak, diyabetle yaşayan insanlara yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Ancak, diyabetin önlenmesi ve kontrolü için toplumsal bir bilinç ve duyarlılık da gereklidir. Bu nedenle, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nü farkındalık yaratmak ve diyabetle mücadele etmek için bir vesile olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, Erciyes Üniversitesi, Çocuk Endokrinoloji Kliniği Diyabet Ekibi olarak, “Bu özel günde, tüm çocuklarımıza ve ailelerimize sağlıklı ve mutlu bir gelecek diliyor, diyabetle mücadelede birlikte omuz omuza durmaya çağırıyoruz. Unutmayalım ki, farkındalıkla başlayan bu mücadelede her birimizin katkısı, çocuklarımızın sağlığına ışık tutacak ve umut olacaktır.” diye konuştu.

Kategori
Diğer Haberler