- 18 Kasım 2021 Perşembe - 19 Kasım 2021 Cuma
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. H. Kutay Taşdemir, etkinlik dolayısıyla yaptığı konuşmada; “Dünyada yaklaşık her 10 bebekten bir tanesi prematüre doğmaktadır. Bir bebek 37 haftadan önce doğarsa prematüre olarak kabul edilir. Erken doğan bebekler pek çok sağlık soruna ile karşılaşma riskine sahiptir. Hastanemizde de prematüre bebeklerin takibi ve bakımı sağlık ekibimiz tarafından büyük bir özen ve hassasiyetle yapılmaktadır. Prematüre olarak dünyaya gelen tüm bebeklerin ilerde sağlıklı bir yaşam sürmelerini dilerim.” diyerek hayata erken adım atan minik kahramanların bu özel gününün önemini vurguladı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Adnan ÖZTÜRK 17 Kasım Dünya Prematüre Günü için; “Tüm doğumların yüzde 10-12’ si çeşitli nedenlerle zamanından erken doğarlar. Türkiye de bu bebeklerin sayısı yılda 150.000 kadardır. Erken doğan bu bebeklerin uzmanlaşmış ekiplerce çok özel koşullarda bakılmasını yenidoğan ve çocuk sağlığı için önemlidir. Ülkemizde de son 30 yıldan beri yenidoğan ve prematüre bebek bakımı çok önemli ilerlemeler göstermiştir.” diye konuştu.
Prof. Dr. Öztürk, prematüre bebeklerin, zamanında doğan akranlarını yakalamaları ve ileride kaliteli yaşam sürmeleri için takiplerinin mutlaka yapılması gerektiğini ifade ederek, “Yenidoğan hekimleri veya uzman pediatristler tarafından uygun aralıklarla hem yoğun bakımda hem de taburcu olduktan sonra rutin kontrollerinin yapılması önemlidir.” diye sözlerini ekledi.
Mutlaka takip edilmesi gereken konuların başında nörogelişimsel takipleri gelir. Özellikle “erken prematüre” bebeklerde beyin gelişiminin takibi son derece kritiktik olduğunu diyen Prof. Dr. Öztürk; “Bebeğin gelişim takibini yaparken düzeltilmiş yaşını kullanmak, bebeğin gelişim hedeflerine ne zaman ulaşacağı konusunda daha iyi fikir verecektir. Düzeltilmiş yaş, bebeğin erken doğduğu hafta sayısının, normal doğum haftası olarak kabul edilen 40 haftadan çıkarılmasıyla hesaplanır. Örneğin; bebek 32. haftada doğduysa, arada sekiz haftalık (iki aylık) bir fark var demektir. İşte bu bebek sekiz aylık olduğunda düzeltilmiş yaşı altı aylıktır. Altı aylık bebek ölçütlerine göre gelişimi değerlendirilmelidir.” dedi.
Takibinin yapılması gereken ikinci konunun beslenme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk; “Prematüre bebekler için de zamanında doğan bebekler gibi en önemli gıda anne sütüdür. Ancak onların beslenme ihtiyacı, zamanında doğan bebeklere kıyasla farklılık gösterir. Anne karnında geçirdiği süre az olduğu için, bebeğin doğumdan sonra bu farkı kapatması ve hem fiziksel büyüme hem de beyinsel gelişimini tamamlaması için anne sütüne ek olarak özel destek alması gerekebilir. Bu nedenle yoğun bakım ve taburculuk sonrasındaki sürecin bu ihtiyaç doğrultusunda düzenlenmesi büyük önem taşır.” ifadelerini kullandı.
“Prematürite ile ilgili sorunlara dikkat çekmek ve farkındalığı sürdürmek amacıyla, her yıl 17 Kasım, “Dünya Prematüre Günü” olarak kutlanmaktadır. Mor rengin farkındalığında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır.” diyen Prof. Dr. Öztürk, bu vesileyle tüm prematürelerin ve prematüre annelerinin ve sağlık çalışanlarının Dünya Prematüre Gününü kutlarım.” dedi.