×

15 ŞUBAT ULUSLARARASI ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ GÜNÜ


15 ŞUBAT ULUSLARARASI ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ GÜNÜ

Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü olan 15 Şubat’ta çocukluk çağı kanserleri hakkında farkındalık yaratmak, kanserli çocuklar ve ergenlere, hastalık sonrası hayatta kalanlara ve ailelere destek sağlamak amacıyla etkinlik düzenlendi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri KANKA Çocuk Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Hastanesi’nde yapılan etkinlikte, hastane personeline ve hasta yakınlarına yönelik kanser hastalıkları hakkında bilgilendirme eğitimi yapıldı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı Uzman hekimleri tarafından verilen eğitime çok sayıda katılımcı olduğu gözlendi. Eğitimde Çocukluk Çağı Kanserleri hakkında kanserli çocuklar ve ergenlere, hastalık sonrası hayatta kalanlara ve ailelere destek sağlamak için önemli bilgiler verildi. Halkamızı ve sağlık görevlilerini kansere yönelik bilgilendirmek ve farkındalık artırmak, halkımızın geç kalmadan sağlık kuruluşuna başvurarak gereken müdahaleleri yaptırmaları yönünde çağrıda bulunuldu.

Kaybedilen her çocuk geleceğin yeri doldurulmaz bir parçasıdır.

Dünya çapında bulaşıcı hastalıklara bağlı çocukluk ölümleri önemli ölçüde azalırken, çocukluk çağı kanserlerine bağlık ölümler artıyor. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde çocukluk çağı ölümlerinin büyük ve giderek artan bir oranı, başta çocukluk çağı kanseri olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (LARC) verilerine göre; Dünya çapında çocuklarda ve ergenlerde (0 – 19) bir yıl içerisinde 400 binden fazla yeni kanser vakası tespit edilmektedir. Ülkemizde ise bir yıl içerisinde 0 – 19 yaş grubu yaklaşık 4.700 yeni kanser tanısı almaktadır. Çocukluk çağında genellikle ortaya çıkan kanser türleri yetişkinlikte ortaya çıkan kanser türleri yetişkinlikte ortaya çıkan kanser türlerinden önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Çocukluk Çağı kanserlerinin %30’unu lösemiler (kan kanserleri), kalan %70’ini de lenfoma ve solid tümörler (organ ve çeşitli dokulardan gelişen kanserler) oluşturmaktadır. Sık görülen diğer bir tür ise %20 oranı ile merkezi sinir sistemi tümörleridir.

Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Ancak kanser, çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir. Dünyada bir yılda yaklaşık 100 bin çocuk, kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir.

Çocukluk çağı kanserlerinin erken tespit edilmesi ve bakımındaki gecikmelerin önlenmesi yoluyla kanserli çocukların hayatlarında önelim iyileşmeler sağlanabilir. Kanserli çocukları tedavi etmek için doğru tanı önemlidir. Çünkü her kanser, cerrahi, radyoterapi ve kemoterapiyi içerebilecek spesifik bir tedavi rejimi gerektirir.

Erken tanı 3 bileşenden oluşur;
• Ailelerin ve birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarının hastalığın belirtilerine ilişkin farkındalığı
• Doğru ve zamanında klinik değerlendirme, tanı ve evreleme (kanserin ne ölçüde yayıldığının belirlenmesi)
• Hızlı tedaviye erişim için bilgilendirme ve yönlendirme

Kanser şüphesi sonrasında yapılacak testler ile tanı netleştirilebilir. Ardından kemik iliği aspirasyonu, doku biyopsisi, özel kan testleri, görüntüleme tetkikleri ve genetik testler yapılabilir.

Kategori