Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç tarafından “Bakteriyofajlar” konusunda Yoğunbakım, Anesteziyoloji ve Reanimasyon ile Tıbbi Mikrobiyoloji AD. hekimleri ve öğretim üyelerine yönelik bilgi verildi.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, ‘Çok İlaca Dirençli Bakteriyel Enfeksiyonlarda Farklı Yaklaşımlar’ konusunda yaptığı konuşmada “Bakteriyofaj tedavisi enfeksiyondan sorumlu bakteriye karşı tedavi amaçlı fajın uygulanması olarak nitelendirilmekte olup, konvansiyonel faj terapisi tamamen litik fajlara dayanmaktadır.” dedi.
Faj Terapi Alternatif Bir Yaklaşım Olarak Popülerleşmekte
Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, Faj terapi hakkında yaptığı açıklamada; “Çoklu dirençli mikroorganizmalar için antibiyotik seçeneklerinin kısıtlı olması ve bu kısıtlı seçeneklere dahi hızla direnç gelişmesi nedeniyle günümüzde tekrar gündeme gelen bir tedavidir. Faj terapi uzunca bir süre unutulmuş bir yöntemdi bugün özellikle çoklu dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar ile mücadelede alternatif bir yaklaşım olarak popülerleşmektedir. Bu yeniden hatırlanma sürecinde faj terapinin tarihinden ders alarak, konuyla ilgili bilgi birikimini ve genom teknolojisinden faydalanarak öncelikle terapi potansiyeli olabilecek doğru litik fajların seçilimi, iyi tanımlanması ve biyolojisinin iyi anlaşılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.