×

ERÜ Hastanelerinden, “2 Mayıs Dünya Astım Günü” Dolayısıyla Açıklama


ERÜ Hastanelerinden, “2 Mayıs Dünya Astım Günü” Dolayısıyla Açıklama

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. İmmünoloji ve Alerji Hastalıları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Türk ve Göğüs Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran Ketencioğlu “2 Mayıs Dünya Astım Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundular.

Göğüs Hastalıkları AD. İmmünoloji ve Alerji Hastalıları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Türk, “2 Mayıs Dünya Astım Günü” dolayısıyla yapmış olduğu açıklamada; “ Astım hastalığı yanlış bilinenleri çok olan bir hastalık. Astım genel olarak dünyada 300 milyondan fazla insanı etkilemekte, birkaç yıl içerisinde 400 milyonu aşacağı tahmin edilmekte. Öksürük, hırıltı, yapışkan balgam ve hışırtı şeklinde semptomları vardır. Bu hastalık nefes darlığının yapısında ve hava yollarında aşırı duyarlılık göstermektedir. Normal insanlarda öksürük, toz, duman ve nefes darlığı yapmayan semptomlar, bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalıkların semptomları çok belirgin. Astıma yönelik semptomlara bakarsak çok fazla tanı koyarız. Bunu solunum fonksiyon testi ile bakmak lazım. Üfleme testiyle mutlaka desteklememiz gerekiyor. Burada değişkenliği görmemiz gerekiyor.” dedi.

Doç. Dr. Murat Türk, “Hastalarımızda alerjik astım olup olmadığını anlamak için alerjik testleri yapıyoruz. Alerji olsa da olmada da astım tipleri çok çeşitli. Çok sık görülmekteyse mutlaka önemsememiz gerekiyor. Havaların ısınması, iklim değişikliği, hava kirliliği, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte polenlerin çoğalması sebebiyle astım hastalığı bu mevsimi pek sevmiyor. Ayrıca astım viral enfeksiyonları da pek sevmiyor. Hastalarımızı genelde hastanelerde görüyoruz. Atağa giriyorlar, aldıkları tedaviler yetmeye biliyor. Astım hastalarının tedavisi dünyanın her yerinde aynı. Hastalarımızda basamak tedavi uyguluyoruz. Basamak artırım ve azaltım şeklinde yapılıyor. Hastayı belli bir basamak seviyesine oturtarak yapıyoruz. Tedavide ana ilaçlar inhaler fıs fıs dediğimiz ağızdan çekilen ilaçlar. Bunlar maalesef hap gibi olmadığı için uygun teknik kullanılmadığında hiçbir işe yaramıyor ve hasta fayda görmüyor. Bu ilaçlar genel olarak güvenli ilaçlar, doğru dozda ve teknikte kullanıldığı zaman çok etkili ilaçlar.” diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran Ketencioğlu da, “Her yıl Dünya Astım Günü dolayısıyla toplumumuza ve sağlık çalışanlarımıza yönelik eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Eğitimlerde afiş, broşür ve astımı anlatan video materyallerimiz ile katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu yılın sloganı ‘El Ele’ burada amaç, hasta ve hekim arasındaki işbirliğinin sağlanması. Kronik hastalıklar kontrol edilebilir bir hastalık. Burada esas olarak doğru tanı ve tedavi. Etkinlikler, toplantılar, basın yolu, afiş ve broşürlerle toplumu bilgilendirme yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Kategori