Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran, “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, halk arasında verem olarak da bilinen tüberküloz’un, özellikle solunum yolu ile bulaşan, akciğerler başta olmak üzere tüm organlarda hastalık yapabilen bulaşıcı ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran, “Robert Koch tarafından, Tüberküloz hastalığının etkeni olan Mycobacterium tuberculosis basilinin keşfedildiği “24 Mart 1882” gününe ithafen her yıl tüberküloz hastalığının sağlık, sosyal ve ekonomik yıkıcı sonuçlarına dikkat çekilmekte ve kamuoyunun hastalık hakkındaki farkındalığının artırılması amaçlanmaktadır.” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran, “Halk arasında verem olarak da bilinen tüberküloz, özellikle solunum yolu ile bulaşan, akciğerler başta olmak üzere tüm organlarda hastalık yapabilen bulaşıcı ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastayı, ailesini ve çevresini etkilemesi, uzun tedavi sürecinin yol açtığı tedavi uyumsuzluğu ve yıkıcı maliyetler sebebiyle biyo-psikososyal bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan tüberküloz hastalığı, tarih boyunca zengin-fakir, köylü-kentli ayrımı yapmaksızın toplumun her kesimini etkilemiştir. Arkeolojik araştırmalarda M.Ö. 1550-1080 yıllarına ait Mısır mumyalarının iskeletlerinde tüberküloz hastalığının izleri gösterilmiştir. Avrupa’da 1600’lü yıllarda başlayıp iki yüzyıl süren verem salgını sonucu 19. yy da Avrupa nüfusunun %70’i tüberküloza yakalanmıştır ve çok can kaybı olmuştur. O dönemlerde hastaları soldurarak yok eden tüberküloz hastalığı için beyaz veba terimi kullanılmıştır. Ancak halen günümüzde tek bir etkene bağlı bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında COVID-19 sonrası ikinci sırada tüberküloz yer almaktadır.” diye konuştu.
Dr. Baran, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2022 yılında yayınlanan rapora da değinerek, “Dünya nüfusunun dörtte birinin Tüberküloz enfeksiyonuna yakalandığı ve 10.6 milyon yeni verem hastası olduğu, 1.6 milyon insanın bu hastalık sebebiyle hayatını kaybettiği bildirilmiştir. DSÖ, 2024 yılı Dünya Tüberküloz Günü temasını “Evet, Tüberkülozu Bitirebiliriz” olarak devam ettirmektedir. Bölgesel çatışmalar, krizler ve sosyo-ekonomik problemlerle birleşen pandemi, tüberküloz ile mücadelede son yirmi yılda yakalanan ilerlemeyi tersine çevirmiştir. Ancak DSÖ, 2023 yılını milat olarak belirlemiş ve dünyaya, veremi durdurmak, kaybedilen zamanı ve ilerlemeyi yeniden kazanabilmek için küresel olarak harekete geçmeyi tavsiye etmiştir.” İfadelerini kullandı.
Ülkemizde tüberkülozla ilgili tanı ve tedavi hizmetlerinin ücretsiz olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Burcu Baran, “Tüberküloz hastalarının ilaçları Sağlık Bakanlığımız tarafından temin edilerek, ücretsiz olarak hastalara ve temaslılara ulaştırılmaktadır. Doğrudan gözetimli tedavi uygulaması ile hastalarımıza destek olunması, tedavi süresince işgücü kaybına uğrayan ve sosyal güçlükler yaşayan hastalarımıza aylık nakdi sosyal yardım verilmesiyle tüberkülozla etkin bir şekilde mücadeleye devam edilmektedir.” şeklinde konuştu.