• 4 Şubat Dünya Kanser Günü


    4 Şubat Dünya Kanser Günü

    KANSERİ BİR GÜN DEĞİL HERGÜN HATIRLAYIN
    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah DEMİRTAŞ, birçok kanserde olduğu gibi ürolojik kanserlerin de sigara kullanımı, çevresel ve ailesel etkenler ile düzensiz beslenmeyle yakından ilişkili olduğunu belirtti. Doç. Dr. DEMİRTAŞ, “Erken teşhiste tedavi edilebilir olan kanser hastalığı sadece belirli günlerde değil, her gün hatırlanmalı ve farkındalık her zaman olmalı” dedi.

    ERÜ Öğretim Üyesi DEMİRTAŞ, 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, ürolojik kanserlere (prostat kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri, testis kanseri) dikkat çekti. 

    Ürolojik kanser hastalıklarının birçoğunda kesin tedavinin mümkün olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. DEMİRTAŞ, özellikle erken teşhis konusuna dikkat çekti. Doç. Dr. DEMİRTAŞ, özellikle aile fertlerinde prostat kanseri olan kişilerin 45 yaşından sonra düzenli kontrollerle takip edilmeleri gerektiğini söyledi.
    Doç. Dr. DEMİRTAŞ, “ERÜ Tıp Fakültesi bünyesinde yaklaşık bir ay önce üroonkoloji konseyi oluşturduk. Bu konseyde ürolojik kanser hastaları her Perşembe saat: 09.00’da gerçekleştirilen konseyde değerlendirilmektedir. Multidisipliner yaklaşım ile birçok uzman hocanın görüşleri alınmakta; hastalara en uygun, en doğru tedavi yaklaşımı hızla uygulamaya konulmaktadır. Üroonkoloji konseyi üyeleri, üroloji, onkoloji, radyasyon onkoloji, radyoloji, patoloji, nükleer tıp bölümlerinden oluşan daimi üyeler ve gerektiğinde ilgili uzmanlık alanlarıyla ilgili diğer davet edilen konuk bölüm öğretim üyelerinden oluşmaktadır” dedi.
    Kanser hastalıkları için ikinci uzman görüşünün önemli olduğunu kaydeden Doç. Dr. DEMİRTAŞ, “ERÜ Tıp Fakültesi dışında ürolojik kanser tanısı konulmuş hastalar isterlerse, bu konseyden ikinci görüş alabiliyor. Bunun için ERÜ Tıp Fakültesi üroloji polikliniği içinde Salı, Perşembe, Cuma günleri faaliyet gösteren üroonkoloji polikliniğine başvurarak bu isteklerini dile getirmeleri halinde tetkikleri tamamlandıktan sonra konseyden görüş alabilirler” diye konuştu.
    Doç. Dr. DEMİRTAŞ, birçok bölümün bir arada ortak bilgi paylaşımı ve katkılarıyla hem yüksek akademik bilgi, hem hızla pratik uygulamalar, hemde multidisipliner yaklaşımla konseyin ürolojik onkolojik hastalar için oldukça faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

    Kategori