• 5 Aylık Bebeğin Kalbindeki Doğuştan İki Delik Cerrahisiz Yöntemle Kapatıldı


    5 Aylık Bebeğin Kalbindeki Doğuştan İki Delik Cerrahisiz Yöntemle Kapatıldı

    Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji bölümü doktorları başarılı bir operasyona daha imza attı. Doğuştan kalbinin iki karıncık ve iki kulakçık arasında delik bulunan 5 aylık bebek, ameliyatsız yöntemle tedavi edildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin, bu vakanın özelliğinin iki karıncık arasındaki deliğin ameliyatsız yöntemle kapatılan en küçük yaştaki vaka olduğunu belirtirken, dünyada da nadir vakalardan biri olabileceğini kaydetti.

    Doğuştan kalbinde iki delik bulunan 5 aylık Yusuf Aydoğdu, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk kardiyologlarının gerçekleştirdiği başarılı operasyonla sağlığına kavuştu. Çocuğun kalbindeki VSD denilen iki karıncık arasındaki delik ve ASD denilen iki kulakçık arasındaki delik ameliyatsız yöntemle kasıktan girilerek kapatıldı.

    Çocuğa gerçekleştirilen ameliyatsız yöntem hakkında bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin, “Vaka bize geldiğinde 5 aydır takip edilen, gelişme geriliği olan, hem kalbinde, hem de diğer organlarında sorun olan bir hastaydı. Hastayla ilgili değerlendirmemizde mevcut şikâyetlerine ek olarak böbreklerinde de taşlar ortaya çıktı. Biz öncelikli olarak bu çocuğun kalbindeki sıkıntıyı nasıl gideririz, onun arayışına girdik. Çocukta diğer sorunlar da olunca, kalpteki delikleri nasıl kapatırız bunun tartışmasını yaptık. Ailenin de bu konuda desteğini ve olurunu alınca kalpteki delikleri iki yöntemle kapatmamız söz konusu idi. Biri açık ameliyat, diğeri ise kapalı yöntemle. Çocuğun kalbindeki delikleri açık ameliyatla kapatırsak hem gelişme geriliği, hem de diğer sorunlar daha ciddi sıkıntılara neden olabilecekti. Sonunda kalbin iki karıncık arasında bulunan VSD denilen delik ve kalbin iki karıncık arasında bulunan ASD denilen orta boydaki deliği cerrahiye gitmeden, hibrid yöntem desteği de almadan kasıktan girerek kapatmayı planladık. Çok riskli ve zor işlemdi. Çünkü kalbin iki karıncık arasında bulunan VSD denilen deliği, genelde 3 yaşta sonra kapatırız. Kalpte konum itibari ile bu delikler tehlikeli yerdedir. Büyük cesaret ve tecrübe gerektirir. Dolayısıyla riski fazladır. Biz bu riskleri minimale indirdik. Hata olmadı. Yaş ve kilo itibari ile şu ana kadar hibride de başvurmadan en küçük vakayı tedavi ettik. Bu da bizim gururumuz, onurumuz. Çocuk şu an oldukça sağlıklı. Yiyiyor, içiyor. İştahı yerine geldi. Hastanemizden birkaç gün içerisinde taburcu edeceğiz” dedi.

    “Çocuğun kalbinde doğuştan mevcut bu delikleri eğer kapatamasaydık, ileride çocuğun mevcut şikâyetleri artabilirdi, hatta hayati tehlikeyle karşılaşabilirdi” diyen Prof. Dr. Narin, ülkemizde ve dünyada çocuklarda doğuştan bu tür vakaların görülme sıklığının yüzde 0,5 ila yüzde 1 olduğunu, bunlar arasında en çok görülenin VSD denilen kalpte iki karıncık arasında delik olduğunu da sözlerine ekledi.

    BABAANNE ÇOK SEVİNÇLİ

    Küçük çocuğun babaannesi Semiha Aydoğdu ise, başarılı bir operasyonla torununu sağlığına kavuşturan doktorlara çok teşekkür ederken, “Torunumda bu rahatsızlık doğduğundan itibaren vardı. Çocuk yemiyordu, içmiyordu. Kalbinde üfürme var dediler. Kayseri’de götürmediğimiz doktor ve hastane kalmadı. 5 aydır gezdirdik, bir türlü şikâyetini çözemediler. Son olarak götürdüğümüz özel hastaneden birinde doktor, bize Erciyes Üniversitesini ve burada Prof. Dr. Nazmi Narin’i önerdi. Allah razı olsun, bizde bu hocamıza güvendik, o da torunumu tedavi etti. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Buradaki bütün görevli doktorlara teşekkür ediyorum. Torunumu sağlığına kavuşturdular” şeklinde konuştu.

    Kategori