×

“Anadolu Ticaretinin Kadim Merkezi Kültepe” Anlatıldı


“Anadolu Ticaretinin Kadim Merkezi Kültepe” Anlatıldı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hastaneler Başhekimliği tarafından “Anadolu Ticaretinin Kadim Merkezi Kültepe” konulu konferans düzenlendi.

Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimlik Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney ile akademisyenler ve idari personel katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney, “Kültepe, Kaniş-Karum’u gezerken Fikri Hocamızla tanıştık. Kendisinden çok değerli bilgiler aldık. Gezi esnasında ne kadar zamandır Kayseri de olduğumu sordu. 20 yıldır Kayseri’deyim, ama ilk defa buraya gelmek nasip oldu demiştim. Kendisi de o zaman sen Kayserilisin dedi, bende evet dedim. Kayserili olmasaydınız çok daha önceden buraya gelmiş olmanız gerekirdi dedi. Orda hayıflandık utandık, o zaman da fikri hocamdan rica etmiştim, hastanemizde şehrimizin bu tarihini ve eserlerini bizimle paylaşır mısınız? Dedik, o da bizi kırmadılar geldiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah Ramazan Ayı’nın bitimimde de hastanemizdeki personelimizle beraber bir hafta sonu gerek Kaniş-Karum gezisi yapalım, gerekse piknik havasında ailelerimizle beraber kendilerine ziyaret etmek istiyoruz. Buradan da kendilerine iletmiş olmak istiyorum.” diye konuştu.  

Etkinliğin konuşmacısı Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Sayın Başhekimimizin de söylediği gibi, bizim genel sorunumuz Kültepe’yi ve Kayseri’yi tanıtamamak. Elimizden geldiği kadar tanıtmaya çalışıyoruz, ama maalesef istediğimiz noktada değiliz. Son yıllarda Kayseri Büyükşehir belediyesinin çok katkıları oldu. 2006 yılından itibaren çeşitli etkinliklerle Kültepe’yi tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz. Maalesef yine de istediğimiz yere gelmiş durumda değiliz. Eksiklikler var, bir yeri tanıtmak istiyorsanız yatırım yapmanız gerekiyor.” diye konuştu.

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Kültepe, Dünya’nın ilk organize ticaret merkezi olması ve Anadolu’daki ilk yazılı tabletleri barındırması özelliğiyle çok önemlidir.  Bu tabletler, Asur çivi yazısı ile yazılmış olup, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektup, senet, mühür ve anlaşma metinlerinden oluşmaktadır.” dedi.  Ayrıca bu tabletlerin, 2015 yılında Unesco Dünya Belleği listesine alındığını kaydetti.   

Kategori