×

Erü Hastanelerinde “7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü” Etkinliği


Erü Hastanelerinde “7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü” Etkinliği

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde “7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü” münasebetiyle etkinlik düzenlendi. Ankilozan Spondilit hastalığı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla tertiplenen etkinlikte; Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri ile asistan doktorları, hastalarla sohbet ve bilgilendirme toplantısı yaptı.

7 Haziran 2015 Perşembe günü Başhekimlik A Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte ilk olarak Romatoloji Bilim Dalı Asistan Doktorları Kevser GÖK, Şule ERTAŞ ve Kemal EROL, yaptıkları sunumla ankilozan spondilit hastalığı hakkında bilgiler verdi.
Ankilozan Spondilit hastalığının özellikle omurgayı ve omurganın son kısmı ile leğen kemikleri arasında yer alan sakroiliak eklemleri etkileyen; ağrı, tutukluk ve fonksiyon kaybına neden olabilen iltihaplı bir romatizma hastalığı olduğunu belirten romatoloji bölümü asistan doktorları, hastalığın teşhisi, seyri, tedavi ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Salih ÖZGÖÇMEN ile Doç. Dr. Soner ŞENEL, hastalık hakkında bazı önerilerde bulunarak, salondakilerin sorularını cevapladı.
Türkiye’de hastalara ankilozan spondilit hastalığı tanısının 5-6 yıl gecikmeli konulduğunu, bunun da nedeninin hastaların bu konudaki uzman doktorlara geç başvurmasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Salih ÖZGÖÇMEN, buna rağmen Türkiye’de bu hastalığa tanı konma süresinin dünyadaki çok sayıdaki ülkeye göre daha erken olduğunu söyledi.

Sistemik bir hastalık olan ankilozan spondilit hastalığının eklemlerden başka diğer sistemleri de etkileyen hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. ÖZGÖÇMEN, “Ankilozan Spondilit hastalığında tedavi, hastalığın şiddeti, etkilenme bölgeleri, her hastanın kendine özgü koşulları, tedavinin risk ve fayda oranı dikkate alınarak her bir hastaya göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir” dedi.

Bel ağrısı olanların, özellikle sabah kalkıldığında bel ağrısı hemen geçmiyorsa iltihaplı bel romatizması yani ankilozan spondilit hastalığından şüphenilmesi gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Soner ŞENEL ise, ankilozan spondilitin zararlı sonuçlarını önlemek için yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “Öncelikle sigara içilmemelidir. Hastalığın kendisi göğüs hareketlerini kısıtlayabileceği ve akciğerin havalanmasını azaltabileceği için bu duruma kötü katkıda bulunabilecek sigaradan uzak durulmalıdır. Doğru vücut postürünün korunması için egzersiz programları uygulanmalıdır. Osteoporoz (kemik yoğunluğu azalması) riskini azaltmak için yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı sağlanmalıdır. Özellikle süt ürünlerinin tüketimine önem verilmelidir. Ankilozan Spondilit kronik bir hastalıktır. Hastalığın seyrini takip etmek ve olası riskleri kontrol altında tutmak için düzenli takipler gereklidir. Hasta doktoruna danışmadan tedavisini sonlandırmamalıdır.”
Soru –cevapların ardından etkinlik sona erdi.

Kategori