×

ERÜ Hastaneleri’nin Pandemi Süresince Gerçekleştirdiği Çalışmalar


ERÜ Hastaneleri’nin Pandemi Süresince Gerçekleştirdiği Çalışmalar

                                                                                                                                                                                                                                          

31 Aralık 2019 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen Pnömoni vakaları bildirilmiş, 7 Ocak 2020 tarihinde Virüs tanımlanmış, 11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edilmiş ve yine 11 Mart’ta Ülkemizde ilk COVID-19 vakasına rastlanmıştır. 5 Şubat 2020 tarihinde Ülkemizde henüz olgu yok iken Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde Pandemi Kurulu toplanarak kurumda alınacak önlemeler, vaka yönetimi ve bilgilendirmeleri karara bağlamıştır.  

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde 15 Mart 2020 tarihinde tekrar toplanmış, hem kurum düzeyinde hem de il düzeyinde COVID-19’la mücadelede gerekli olan birçok önlemlerin alınmasını kararlaştırmıştır.  Dinamik olan bu Pandemi sürecinde belirli aralıklarla toplanıp kurum ve il düzeyinde yapılması gerekenler gündeme alınmıştır.

Sonrasında, Acil Bilim Kurulu kurulmuş ve bu kurula bağlı olarak, Yoğun Bakım,  Acil, Malzeme, Servis ve Poliklinik ile Ameliyathane Kurulları oluşturulmuştur.  

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde çocuk ve erişkin olmak üzere Acil Solunum Yolu Enfeksiyon Poliklinikleri Kurulmuş (ASYEP, Çocuk ASYEP), Acil Servis ile ASYEP birbirinden ayrılmış, erişkin ASYEP içine doğumhane ve ameliyathane kurulmuştur. Acil Solunum Yolu  Enfeksiyon Klinikleri Pandemi sürecine uygun olarak hazırlanmış, Viroloji Laboratuvarında COVID-19 PCR ile çalışabilmesi için fiziki koşullar gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca COVID-19’la ilgili birimler için afiş, pankart, yönlendirme ve bilgilendirme panoları oluşturulmuştur.

Kliniklerde atık yönetimi için gerekli olan malzemeler temin edilmiş, maske ihtiyacımız için terzihanede maske üretimine başlanmış, ameliyathane terzihanesinde boks gömleği üretilmiş, alın siperliğininde üretimine başlanmıştır. Eczacılık Fakültesi tarafından dezenfektan üretimi gerçekleştirilerek hastanelerimizde kullanımı sağlanmış, yine kendi imkânlarımızla örnek alma kabinleri yapılmıştır. N95 sterilizasyonu için UV-C kutu çalışması yapılmış, tüm hastane girişlerinde el dezenfeksiyonu zorunluluğu ve dezenfektan paspas uygulamasına geçilmiştir. Tüm personelimize maske takma zorunluluğu getirilmiştir. Kendi üretimimiz olan tıbbı maskelerimizi steril edildikten sonra personelimize dağıtarak kullanımı sağlanmıştır.

Özellikle riskli birimlerde çalışan personellerimize yönelik misafirhanelerimizde konaklamaları sağlanmıştır. Riskli bölgelerde çalışan personellerimiz için dinlenme ve duş alma alanları için gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Hastanemiz Pandemi Kurulu tarafından önerilen COVID-19’la mücadelede kapsamında il düzeyinde alınan kararlar yerel yönetimler tarafından uygulanmaya başlanmıştır. 

Kamuoyunun yeni Koronavirüs salgını hakkında bilgilendirilmesi sonucunda, bazı firma ve hayırseverler tıbbi malzeme ve kişisel koruyucu ekipman desteğinde bulunmuşlardır. Bu kapsamda; TÜRK KIZILAYI ve COCA-COLA'nın işbirliğiyle latex eldiven, cerrahi maske, el dezenfektanı, koruyucu gözlük, tulum ve siperlikli maske, BELLONA Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. numune alma kabini, TOFAŞ TÜRK Otomobil Fabrikası A.Ş. numune alma kabini,  NEF Vakfı entübasyon kabini, FORD OTOSAN (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.) entübasyon kabini ve siperlikli maske, BOSCH firması çamaşır yıkama ve kurutma makinası, İl Sağlık Müdürlüğü katkısıyla VESTEL Ticaret A.Ş. televizyon, mini buzdolabı, çamaşır makinesi ve çamaşır kurutma makinesi, KAY-PA şampuan ve bardak su, kurumumuz personeli Asım Onur ÖZYURT siperlikli maske, KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI A.Ş. aşure, ELSER Sağlık Turizmi Hizmetleri ve Danışmanlık Firma Yöneticisi Dr. Ahmet ELSER koruyucu ekipman (gözlük ve tulum), KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI Dr. Memduh BÜYÜKKILIÇ Acil Solunum Yolu Enfeksiyon Polikliniği (ASYEP) dış mekanının asfaltlanması ve personel için tatlı ikramı, KAYSERİ TABİP ODASI koruyucu gözlük katkısında bulunmuşlardır. 

COVID-19 Pandemisi nedeniyle gece-gündüz demeden çalışan, büyük fedakârlık ile mücadele veren siz değerli sağlık çalışanlarımıza, teknik bakım onarım birimine, bilgi işlem ünitesine, yemekhaneye, terzihane çalışanlarına süreçteki değerli katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Sosyal mesafe (1,5 metre), maske kullanımı ve hijyen kurallarına dikkat edilerek “Yeni Normalleşme” süreci, salgının seyrine bağlı olarak kurumumuzda dinamik bir şekilde yürütülmeye devam edilecektir.

 

Yeni Normalimiz

  • Maske
  • Sosyal Mesafe
  • El Hijyeni

 

Kategori