×

Ücretsiz “ben” Muayenesinden Geçtiler


Ücretsiz “ben” Muayenesinden Geçtiler

DERİ KANSERİ KONUSUNDA TOPLUMDA FARKINDALIK YARATMAK İÇİN ERÜ HASTANELERİNDE “BEN TARAMA GÜNÜ” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Euro Bölgesi ülkeler ile Türkiye’de deri kanserinin erken teşhisi ve toplumda farkındalık yaratmaya yönelik "Euromelanoma Projesi” çerçevesinde her yıl düzenlenen “Ben Tarama Günü” etkinliği kapsamında, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Gevher Nesibe Hastanesi’nde vatandaşlar ücretsiz “ben” muayenesinden geçirildi.

27 Mayıs 2015 Çarşamba günü Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniğinde 10.00-12.00 saatleri arasında gerçekleştirilen tarama etkinliğiyle ilgili bilgiler veren ERÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat BORLU, deri kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olduğunu, bu yüzden vücutlarında ‘ben’ bulunan vatandaşların konuyu ihmale almayarak, mutlaka ‘ben’lerini muayene ettirmelerini istedi.

Prof. Dr. BORLU, “Bu etkinlik deri kanserlerinin teşhisini kolaylaştırmak, bu konuda farkındalık yaratmak için düzenlenen bir etkinliktir. Tüm Avrupa ile birlikte Türkiye’de de çeşitli şehirlerde ‘ben’ tarama günü etkinliği gerçekleştiriliyor. Deri kanseri ile ilgili farkındalık yaratmak için broşür dağıtılıyor. Afiş, anket ve televizyon programları ve ücretsiz ben muayenesi ile farkındalık yaratıyoruz” dedi.

Deri kanserinde en önemli faktörün güneş ışığı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. BORLU, “Yani yıllar içinde alınan güneş ışığı dozu çok önemlidir. Deri kanserine yakalanmada kişinin cilt tipi de önemli. Koyu tenli insanlar bu konuda avantajlı. Koyu tenliler güneş yanığına ve güneşin toplam ışınlarına karşı daha dayanıklıdırlar. Açık tenli insanlar, renkli gözlü insanlarda bu dayanıklılık az olduğu için deri kanseri gelişme riski bir miktar daha fazladır. Çok fazla beni olanlarda, ailede kanser hikayesi olanlarda, özellikle deri kanseri hikayesi olanlarda, bu risk biraz fazladır” diye konuştu.

Deri kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olduğunu kaydeden Prof. Dr. BORLU, “Bu yüzden çok renkli, çok koyu, yuvarlaklıktan ziyade asimetrik bir yapısı olan, renk değiştiren, şekil değiştiren, kaşınma, ağrı yapan, normalden farklı bir hissiyat veren benlere sahip olan kişilerin, mutlaka bir sağlık kuruluşuna giderek ben muayenelerini yaptırmaları gerekir” şeklinde konuştu.

Açıklamasının sonunda özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği 11 ile 15 saatleri arasında güneş ışınlarından mümkün olduğunca korunmanın gerektiğini altını çizen Prof. Dr. BORLU, bir şemsiye, bir şapka, bunun yanında güneş kremi kullanmanın da faydalı olacağının altını çizdi.

Prof. Dr. Murat BORLU koordinatörlüğünde gerçekleştirilen tarama etkinliğinde, doktorlar, risk görülmeyen hastalara çeşitli tavsiyelerde bulunurken, riskli gördüğü hastalara ise ileri tetkik için randevu verdi.

Kategori